Ağız kokusuna yol açan yiyecekler ve bu dertten kurtulmanın yolları
Yeşim
Sert Karaaslan - Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı
Prof. Dr. Murat Karaşen, ''Her 4 kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor. Ağız
kokusunun yüzde 95'i, yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından
kaynaklanıyor'' dedi.
Prof. Dr. Karaşen, toplumun yüzde 25'inin
çeşitli nedenlere bağlı ağız kokusu problemi yaşadığına dikkati çekti. Ağız
kokusunun, bireysel bir sorundan ziyade toplumsal bir problem olduğunu ifade
eden Karaşen, ''Kişinin kendi sağlığında sıkıntılara neden olan ağız kokusu aynı
zamanda sosyal çevresinde de insanların rahatsız olmasına neden olur'' dedi.
Karaşen, ağız kokusu nedeniyle sosyal hayatı etkilenen bireylerde, iletişim
bozukluğu ve utangaçlık duygusunun gelişebildiğini, boşanmaların görülebildiğini
vurguladı.
Ağız kokusunun, özellikle oksijensiz ortamlarda yaşamayı
seven bakterilerin çıkardığı gazlardan kaynaklandığını belirten Karaşen, ağız
kuruluğuna, sigara, kötü ağız ve diş hijyeni, burun, sinüs ve boğaz problemleri,
alt solunum yolları enfeksiyonları, diyabet, böbrek hastalığı, açlık, aşırı
diyet ve çeşitli hastalıkların neden olduğunu söyledi.
Karaşen,
sabahları ağız kokusu olmasının normal ancak kokunun gün boyunca devam etmesinin
anormal olduğunu ifade ederek, ''Ağzın kokup kokmadığını anlamak için bir
spatula yardımıyla hafifçe dil üstündeki katman alınır. 15 dakika kadar
kuruduktan sonra koklanır'' dedi.
'DİLİNİZİ HER GÜN
TEMİZLEYİN''-
Karaşen, ağız kokusunun yüzde 95'inin yeterli diş
bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklandığına dikkati çekerek,
''Toplumda her dört kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor ve ağız kokusunun
yüzde 95'i yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklanıyor''
diye konuştu.
Kokuya, oksijensiz ortamda yaşayabilen mikropların yol
açtığını vurgulayan Karaşen, dil üzerinde oluşan tabakanın altında yaşayan
mikropların, kokunun en önemli nedeni olduğunu söyledi. Karaşen, diş eti
problemlerinin ve diş çürüklerinin de bu mikroplara yaşayacak ortamlar
hazırladığını belirtti. Yeterli diş ve dil temizliği yapıldığında bu sıkıntının
giderilebildiğini ifade eden Karaşen, sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki
kere dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması ve yemeklerden sonra ağzın bol
su ile gargara yapılarak çalkalanması gerektiğini kaydetti.
Karaşen,
ağız kokusuna yüzde 40 oranında dil üzerinde biriken bakterilerin neden olduğuna
işaret ederek, halk arasında dil temizliğinin yeterince bilinmediğini
söyledi.
Dil temizliğinin yapılabilmesi için gerekli aletlerin
satışının yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Karaşen, ''Günde en az bir
kere, basit bir spatula yardımıyla, dilin üstündeki katman arkadan öne doğru,
dile zarar vermeden yumuşakça kazınarak temizlenmeli'' diye
konuştu.
'DİYET, ET VE DENİZ ÜRÜNLERİ AĞIZ KOKUSU
YAPIYOR''
Karaşen, ağız kokusunun yaşanmaması için ağzın nemli olması
gerektiğine de işaret ederek, ''Sıvı azlığı, ağız kokusuna neden olabiliyor.
Aşırı diyet yapanlar da yeterli sıvıyı almadıkları için ağız kuruluğu nedeniyle
ağız kokusu yaşayabiliyorlar'' dedi.
Ağız kuruluğunun önemli bir
sorun olduğunu, tükürüğün ağız hijyeni açısından çok yararlı olduğu belirten
Karaşen, tükürüğün birtakım zararlı maddeleri öldürücü özelliği olduğunu ve gıda
artıklarını ortamdan yıkayarak uzaklaştırdığını söyledi. Karaşen, ''Ağızda
sürekli bir tükürük salınımı olur ve biz bunu yutkunarak sindirim sistemimize
gönderiyoruz. Bu esnada da bir temizlik sağlanıyor. Ancak bu salınım yeterli
olmadığında, ağız içindeki girinti ve çıkıntılardaki gıda artıkları ağızda
kalacaktır, bakteriler çoğalacaktır ve ağız kokusu oluşacaktır'' diye konuştu.
Karaşen, ağız kuruluğuna alkol, kahve gibi gıdalarla antidepresan ve benzeri
ilaçlarında da neden olabildiğini kaydetti.
Ağız kokusuna bazı
gıdaların da neden olduğunu hatırlatan Karaşen, et, yumurta gibi yüksek protein
içeren gıdaların, deniz ürünleri, baklagiller ve peynirin ağız kokusu yaptığını;
yoğurt, maydanoz, tarçın, yeşil çay gibi gıdaların ise ağız kokusunu giderdiğini
belirtti.